Tudástár

Tudástár

Légkondicionáló családi házba és lakásba – milyen légkondicionálót kell választani otthonra?

Márciustól szeptemberig a napok hosszabbak, a hőmérséklet pedig a kellemesnél magasabb lehet. Különösen a júniustól augusztusig tartó időszakban fordulnak elő többhetes kánikulai időszakok, amelyek megnehezíthetik a életet a házban vagy lakásban. Érdemes erre korábban gondolni, biztosítva magunknak az ideális, kényelmes léghőmérsékletet évszaktól és naptól függetlenül.

Jelenleg az otthoni légkondicionálókkal száz százalékban fel tudunk készülni a kánikulára. Ez a megoldás nemrég még luxusnak számított, kevesen engedhették meg maguknak, de ma már valóban mindenki számára elérhető.  A lakossági légkondicionálást egyre nagyobb körben használják, például azok, akik családi házat építenek. Az termékkínálatunkban számos légkondicionáló található, azonban otthoni alkalmazásra közülük főként kettő használható. Tudjon meg ezekről többet, és válassza ki azt, amelyik az Ön lakásában a legjobban be fog válni.

Split típusú légkondicionálók

Az ilyen típusú légkondicionálók egyre gyakrabban jelennek meg a magyar otthonokban, családi házakban. Jó hatásfokukkal és kellemes megjelenésükkel tűnnek ki. Két egységből állnak: egy kültériből (ebben található az összes hangos részegység) és egy beltériből. Az első a ház falára van felerősítve, míg a második a helyiség belsejében, amelynek a kialakításába könnyen be lehet illeszteni. Ezt elősegíti a sokféle kapható légkondicionáló:

 • Oldalfali: a legnépszerűbb és legolcsóbb megoldás. Az ilyen típusú egységek kicsik és kitűnően elhelyezhetők nem túl nagy falmélyedésekbe.
 • Parapet / mennyezeti: a kialakításuk lehetővé teszi, hogy be lehessen építeni őket a födémnél vagy akár a padlónál is.
 • Kazettás: álmennyezetes helyiségekhez dedikált megoldás. Tulajdonképpen nem zavarnak a helyiség kialakításában, mert a beltéri egység diszkréten az álmennyezet kazettái közé van komponálva.

Slim részletek

Kompakt részletek

 • Légcsatornázható: a beltéri egységek az álmennyezetbe vannak elrejtve, ezekből a felhasználó számára csak a légbefúvó és elszívó rácsok láthatók.

A split rendszerű, otthoni légkondicionáló egy jó választás, mindenek előtt azért, mert:

 • halkan működik: az oldalfali, beltéri egység hangnyomásának szintje 25 és 43 decibel közötti, így az üzemelő otthoni légkondicionáló nem zavarja a helyiség használóit.
 • könnyen használható: a légkondicionáló rendszerek távirányítóval vezérelhetők, és megfelelő kültéri egység megválasztásával akár 2 – 5 darab, különféle teljesítményű beltéri egységet tud hozzá csatlakoztatni, hozzáillesztve a rendszert a helyiségek számához és elrendezéséhez.

A split típusú, otthoni légkondicionálók telepítésénél figyelembe kell vennünk hogy esetlegesen engedélyeztetni kell őket, valamint elhelyezéstől függően korlátozott lehet a beépítés módja. Mit érdemes tudni:

 • beépítés: professzionális csapatot kell vele megbízni, akik a kivitelezési folyamat során végig segítséget nyújtanak a projektben
 • engedély: ez csak a többlakásos épületekben található lakások tulajdonosaira vonatkozik. Ha ilyen rendszer telepítése mellett dönt, meg kell szerezni az épület kezelőjének vagy adminisztrátorának engedélyét

Hordozható légkondicionálók

Nagyszerű alternatíva a split légkondicionálók beépítésével szemben a hordozható légkondicionáló. Jól beválnak a nem túl nagy alapterületű helyiségekben (max. 30 négyzetméterig), és nem túl nagy hőterheléseknél. Ezek legnagyobb előnye:

 • az alacsony ár: más légkondicionáló fajták áraival és a beépítés költségeivel összehasonlítva (nem kell szakembert megbízni)
 • könnyen beszerelhető mindössze a meleg levegőt elvezető cső elhelyezéséből és a légkondicionáló hálózatba kötéséből áll
 • mobilitás: ámbár lehet hordozni a légkondicionálót egyik épületből a másikba, vagy ugyanannak az épületnek az emeleti között, de a mobilitását főként úgy használjuk ki, hogy ugyanazt a berendezést pl. este a nappaliban, éjszaka pedig a hálószobában használjuk

A korábban tárgyalt megoldással összevetve, az ilyenfajta légkondicionálás otthoni használatának vannak bizonyos korlátai:

 • teljesítmény: jelentősen kisebb, mint a split típusú rendszerek telepítése esetén
 • működés hangereje: a mobil légkondicionálók nem olyan halkak, mint a split légkondicionálók. Ezért, ha különösen érzékeny, a működő berendezés közelében nehezebben tud majd koncentrálni vagy elaludni

Végül pedig érdemes hozzátenni, hogy a hordozható berendezések ugyanúgy tudják szárítani a levegőt, némelyik modell pedig rendelkezik fűtési funkcióval is, mint pl. a KAISAI KPPD.

Ismerjen meg a KAISAI hordozható légkondicionálóit 

Mennyi áramot fogyaszt az otthoni légkondicionálás?

Az otthoni légkondicionáló hűtési teljesítménye általában nem túl nagy, ezért az áramfelvétele sem túl magas. A hálózatból a légkondicionáló által felvett elektromos teljesítmény körülbelül harmada a hűtőteljesítményének. Ezért a legalacsonyabb 2,6 kW teljesítményű légkondicionáló 1 kW-nál kevesebb elektromos energiát fogyaszt üzemóránként.

Fontos az energiahatékonysági osztály?

A berendezés annál takarékosabb, minél magasabb az energetikai osztálya. Légkondicionáló vásárlásakor érdemes figyelni arra, hogy a légkondicionáló energetikai osztálya legalább A szintű legyen. A légkondicionáló működésekor nem szabad elfelejteni, hogy az ablakot zárva kell tartani a klimatizált helyiségben, ezzel is hozzájárulva a megtakarításokhoz. Nem szabad a távirányítóval túl alacsony hőmérsékletet beállítani a helyiségben, mivel az ilyen beállítás megnövelheti az üzemeltetés költségeit.