Tudástár

Tudástár

A klíma tényleg sokat fogyaszt?

A válaszunk röviden az, hogy nem. De nem véletlen, hogy az emberek mégis így gondolják. Az otthoni hűtés- és fűtéstechnikai a közelmúltban komoly fejlődésen ment át, ezért a mai klímák jóval hatékonyabbak, mint pár évvel ezelőtti társaik.

Képzelje el, hogy egy olyan gépkocsit vezet, amelyben a gázpedálnak csak két állása van. Azaz vagy leveszi a lábát a gázról teljesen, vagy tövig nyomja a pedált. Nagyjából ilyenek voltak a korábbi évek egysebességes kompresszorral szerelt klímakészülékei is. Hűtöttek, ahogy a csövön kifért. Aztán kikapcsoltak. Aztán teljes gőzzel hűtöttek megint, ahogy a lakás visszamelegedett. Aztán kikapcsoltak megint.

Ha az autós példába gondolunk bele, akkor is érezni, mennyire nem hatékony ez így. Ilyen használat mellett a gépkocsi is csak úgy zabálná az üzemanyagot. Arról nem is szólva, hogy milyen kényelmetlen lenne az utasoknak a vég nélküli gyorsítás-lassítás-gyorsítás-lassítás. Hiszen az autó sohasem kilencvennel haladna egyenletesen, hanem először felgyorsulna százra, aztán visszalassulna nyolcvanig. Megint száz, megint nyolcvan. Végül persze elérnénk az úticélt, mint ahogy a régi klímák is alapvetően tették a dolgukat, és lehűtötték a lakást. Ami viszont nem mindegy, az a költséghatékonyságban és a kényelmi szintben jelentkező különbség.

2015. január 1-je óta kizárólag inverteres klímát lehet forgalomba hozni az Európai Unió, és így Magyarország területén is. Ezek a készülékek sokkal jobban hasonlítanak a modern gépkocsikhoz abból a szempontból, hogy a kompresszor sebességét a készülék mindig az aktuális igényekhez igazítja. Pont ugyanúgy, mint ahogy Ön is mindig a szükséges mértékben nyomja csak a gázpedált. Ez a megoldás több szempontból is előnyösebb, mint a korábbi technológiák.

  • Az inverteres klíma gyorsabban lehűti a lakást és utána pontosan tartani tudja a kívánt hőmérsékletet.
  • Csendesebb, mint a korábbi készülékek, és nem fúj be kellemetlenül hideg levegőt.
  • Az igénykövető terhelés miatt hosszabb a berendezések élettartama.
  • A készülékek energiaigénye jelentősen, kb. 30%-kal alacsonyabb, mint a korábbi évek klímáié.

Akkor mennyi az annyi?

Egy inverteres klíma a felvett villamos energia többszörösét adja le hűtési vagy fűtési teljesítményben. Ez elsőre elég furcsán hangzik, ezért megpróbáljuk egy példával szemléltetni. Vegyünk mondjuk egy 2 kW-os hagyományos hősugárzót. Ez a hősugárzó 2 kW hőenergiát állít elő, azaz a felvett energia és a leadott teljesítmény hányadosa 2 kW / 2 kW = 1.

Egy inverteres klíma ennél jóval hatékonyabban képes fűteni. A fűtési hatékonysági hányados jellemzően 4 körül van, azaz 1 kW villamos teljesítmény felhasználásával a készülék 4 kW hőteljesítményt állít elő. Ha tehát ugyanazt a fűtési teljesítményt szeretnénk elérni, mint a hősugárzóval, akkor ehhez elég negyedannyi elektromos energia: 2 kW / 4 = 0,5 kW.

Ugyanez elmondható az inverteres klímák hűtési teljesítményéről is, csak itt még magasabb, akár hat-hétszeres hatékonysággal számolhatunk. Azaz egy jó minőségű inverteres klíma 1 kW elektromos árammal 6 vagy 7 kW hűtési teljesítményre is képes. Hát ezért mondtuk a legelején, hogy a modern klímák már nem fogyasztanak olyan sokat. A fűtési és hűtési teljesítményt kötelező feltüntetni az berendezések energiacímkéjén is, az előbbi rövidítése: SCOP, az utóbbié pedig: SEER.

A KAISAI oldalfali készülékek fűtési (SCOP) mutatója 4, a hűtési (SEER) mutatója pedig 6,1 és 7,1 között van. Ebben a tekintetben tehát maximálisan felveszik a versenyt az ismertebb márkák hasonló készülékeivel. Van azonban egy olyan mutató, ami a KAISAI készülékek esetében általában jobb. Ez pedig a vételár.

A KAISAI klímák kiemelkedő ár/érték arányt képviselnek a magyar piacon, a széles termékválasztékból pedig bárki könnyen megtalálja a számára legmegfelelőbb készüléket. A berendezések hosszú-távú, biztonságos működéséről stabil szervizháttér és a forgalmazó által vállalat 5 éves garancia gondoskodik. Sikerült felkeltenünk az érdeklődését? Tudjon meg többet a készülékekről itt:

KAISAI oldalfali készülékek