Tudástár

Tudástár

Hőszivattyú vagy gázkazán? Melyiket válasszam?

A gázkazán régebbi, kipróbált, hagyományos technológiájú fűtési megoldás. A hőszivattyú újabb, kevésbé elterjedt technológia, amely képes hasznosítani az ingyenesen elérhető környezeti energiát. Melyiket milyen esetben érdemes választani? Ennek jártunk utána.

Mikor jó a gázkazán?

Két komoly érv szól a gázkazán mellett: az egyik a technológia egyszerűsége, a másik: a beszerzési ár. A mai kondenzációs kazánok drágábbak ugyan, mint a korábbi, hagyományos készülékek, azonban így is jelentősen olcsóbbak, mint a hőszivattyús technológia. Ráadásul érezhetően hatékonyabbak, mint a régebbi készülékek, hiszen képesek a távozó füstgáz hőenergiájának egy részét hasznosítani.

Valamelyest árnyalja a képet, hogy a kondenzációs gázkazán telepítésének vannak olyan járulékos költségei, melyek nem jelentkeznek hőszivattyú esetén. Ilyenek például az alábbiak:

  • új kémény kialakítása vagy meglévő kémény kibélelése,
  • tetőkibúvó létrehozása,
  • a gázbevezetés / gázterveztetés költsége.
  • szénmonoxid érzékelő

További különbség a kazános és a hőszivattyús rendszer között, hogy az utóbbi alkalmas hűtésre is, míg az előbbi nem. Amennyiben a lakás hűtése eleve megoldott, úgy ez nem jelent problémát. Ha viszont a fűtés mellé klímarendszer telepítését is tervezi, akkor hamar elkezd elkopni a kazános rendszer árelőnye. Ilyenkor kézenfekvőbb megoldás lehet a hőszivattyú.

A hőszivattyú előnyei

Míg a kondenzációs gázkazán az elégetett földgáz energiáját hasznosítja, addig egy hőszivattyú képes a környezetből, így például a környezeti levegőből venni fel energiát. A hőszivattyúk hatékonyságát szezonális mutató, úgynevezett SCOP-érték jelöli. Egy 4-es SCOP például azt jelenti, hogy az adott készülék a felvett energiamennyiség négyszeresét tudja leadni fűtési teljesítmény formájában a fűtési szezon során.

Korábban már láttuk, hogy radiátoros rendszer mellé a kondenzációs kazán a kézenfekvőbb választás. Padlófűtés vagy falfűtés kialakítása esetén viszont egyértelműen a hőszivattyú jelenti az energia-hatékonyabb megoldást. Ez jól látszik a két technológia összevethető SCOP-értékeiből is.

További előnye a hőszivattyús rendszernek, hogy:

  • fűtésre, hűtésre is használható,
  • megújuló, környezetbarát technológia,
  • használatához kedvezményes Geo vagy H tarifa igényelhető,
  • folyamatos működés, precíz szabályozhatóság,
  • nincs szénmonoxidveszély.

A KAISAI hőszivattyúk szezonális fűtési hatékonysága akár 5,22-szeres is lehet. Ez azt jelenti, hogy a készülék a fűtési energia 80%-át a környezeti levegőből nyeri. Kínálatunkban egyaránt szerepel kompakt, monoblokk-kialakítású, megosztott, split-típusú, valamint használati-melegvíz tartállyal kombinált kivitel is, hogy bármilyen igényt ki tudjunk elégíteni. Hőszivattyúinkat most egyedülálló 8 év JÓTÁLÁSSAL kínáljuk, hogy gondtalanul élvezhesse a modern, környezetbarát technológiának az előnyeit.

Az idén lakásfelújításra akár 3 millió forintos állami támogatás igényelhető, és ez igénybe vehető fűtési rendszer kialakítására, felújítására is. Ha tehát hőszivattyú telepítésében gondolkozik, akkor nem érdemes tovább halogatni a beruházást.

Tudjon meg többet a KAISAI hőszivattyúkról itt!