Tudástár

Tudástár

Mivel fűtsek az átmeneti időszakban?

Van aki a cserépkályhára, van aki a kandallóra, van aki a hordozható hősugárzókra esküszik. És mindenkinek igaza van. A hőérzet ugyanis nagyon szubjektív dolog. Ha viszont ár alapján szeretnél választani, akkor íme a szükséges infók.

Fűtési megoldások

Az átmeneti időszakban leggyakrabban használt fűtési megoldások az elektromos panelek és hősugárzók, illetve a különféle kályhák, melyek közül a fatüzelésűek a legelterjedtebbek. Ezek előnye, hogy alkalmasak egy-egy adott helyiség felmelegítésére anélkül, hogy ki kellene fűtenünk az egész lakást. Természetesen az átmeneti időszakban is bekapcsolhatjuk a központi fűtést is, ami egy kézenfekvő és kényelmes lehetőség, viszont nem igazán támogatja egy adott helyiség célzott felfűtését.

A hagyományos megoldásoknál korszerűbb technológiát képvisel a hőszivattyú, melynek lényege, hogy hasznosítja a környezet, azaz a levegő, a talaj vagy a talajvíz energiáját. A villamos hálózatból felvett áramot a hőszivattyú nem közvetlenül a lakás fűtésére, hanem arra fordítja, hogy a készülékben keringő hűtőközeget alkalmassá tegye a kinti energia felvételére és hasznosítására. A hőszivattyúzás elvén működnek, azaz a környezetből vesznek fel energiát a 2015 után forgalomba hozott klímakészülékek is. Beszerzésük és telepítésük jellemzően olcsóbb és egyszerűbb, mint a hőszivattyúké, főleg ha nem új építésű, hanem használt családi házról vagy lakásról van szó.

Mennyibe kerül 1 kW energia?

Az átmeneti időszakban az alábbi jellemző fűtési egységárakkal számolhatunk.

Amint az a táblázat adataiból is látszik, a megvizsgált fűtési módok közül egyértelműen a klímás fűtés a leginkább költséghatékony az átmeneti időszakban. A támogatott H-tarifa igénybevétele további megtakarítást jelenthet, ennek bekötése viszont viszonylag költséges és utánajárást igényel, azaz csak hosszabb távon térül meg. A 2015 után forgalomba hozott klímakészülékedet azonban bátran használhatod fűtésre a szokásos villamos tarifával is, hiszen így is költséghatékonyabb, mint a megvizsgált többi megoldás.

A KAISAI ajánlata

A Kaisai legköltséghatékonyabb megoldása az ECO oldalfali készülék, melynek fűtési hatékonysági mutatója 12 °C-on 5,5 – az egész fűtési szezonra vetítve pedig 4.0. Az ECO speciális energiahatékony üzemmódjával akár 70%-os energiamegtakarítás érhető el a hagyományos működéshez képest. A készülék vezérlése távirányítóval történik, valamint biztosított a WiFi-modul csatlakoztatása is, melynek segítségével akár már a munkából hazaindulva be tudod kapcsolni a fűtést, hogy kellemes meleg legyen, amire hazaérsz. További szolgáltatása a készüléknek az ún. „Follow Me” funkció, ami biztosítja, hogy a készülék mindig a közvetlen környezetedben mért hőmérséklethez igazítja a teljesítményt.

Szintén jó választás lehet a KAISAI CARE készülék, amely alapvetően abban különbözik az ECO-tól, hogy nem csak hűt és fűt, de rendelkezik légtisztító funkcióval is. A levegő szűrését egy nagysűrűségű és egy aktívszenes szűrő biztosítja, amelyek képesek megkötni a kisebb részecskéket, a vegyi szennyezőanyagokat és a kellemetlen szagokat is. Az egészséges, tiszta levegőt szolgálja a CARE ionizáló funkciója is, amely semlegesíti a levegőben jelenlévő vírusokat és baktériumokat. Az ionizált levegőnek ezen felül olyan pozitív élettani hatásai is lehetnek, mint a vérnyomás és a stresszt csökkentése, illetve a jobb közérzet és koncentráció.

További információ a KAISAI oldalfali készülékeiről