Tudástár

Tudástár

Milyen légkondicionálást kell beépíteni a különféle létesítményekbe?

A jelenleg kapható légkondicionáló rendszerek széles választéka miatt a vásárlás előtt alaposan át kell gondolni, milyen berendezések lesznek megfelelőek a konkrét objektumhoz. Másfajta légkondicionálók lesznek megfelelőek egy családi ház hűtéséhez és fűtéséhez, és teljesen mások egy irodaházhoz, vagy bevásárlóközponthoz.

Lakásokban leggyakrabban split típusú, helyhez kötött légkondicionálókat alkalmazunk, oldalfalra szerelt kültéri egységgel. Ez a modell könnyen kezelhető, csendes, a telepítéséhez nem kell nagyon beleavatkozni a helyiség konstrukciójába. A bekerülési költségek szempontjából szintén előnyösen a másfajta berendezésekkel összehasonlítva. Az igényesebbek, akiknek fontos a belsőépítészet esztétikája, alkalmazhatnak álmennyezetbe épített, kazettás vagy légcsatornázható légkondicionálókat is.

Amikor nem akarunk vagy nincs lehetőségünk helyhez kötött berendezéseket beépíteni, hordozható légkondicionálót is választhatunk.

Iroda-, kereskedelmi és középületekben gyakran egy kültéri egységből és néhánytól néhánytucatig terjedő kültéri egységből álló, központi VRF légkondicionáló rendszereket alkalmaznak. Az aggregát általában az épület tetején helyezik el, a helyiségekben pedig el vannak osztva a hűtő csővezetéket és ott vannak felszerelve a beltéri egységek. Ezek leggyakrabban kazettás, légcsatornázható vagy parapet egységek az álmennyezetben vagy közvetlenül alatta.