Tudástár

Tudástár

Split típusú légkondícionálók

Az otthoni légkondicionálást ma már mindenki megengedheti magának, kihasználva annak előnyeit. A légkondicionálás nem csak a forró napokon jelent kényelmet. Lehetővé teszi, hogy szabadon lehessen vezérelni a hőmérsékletet a házban, lakásban, irodában vagy kis üzletben, helyettesíti a központi fűtést vagy kiegészíti azt. Azonban ezzel még nincs vége a légkondicionálás előnyeinek, mert a beépítése kitűnő módja annak, hogy a felhasználók egészségével törődni lehessen. A modern légkondicionálók kiszűrik a levegőből a baktériumokat és a gombákat, megelőzve ezzel az általuk okozott betegségeket.

 

A klimatizált helyiségben tartózkodás kényelmét ezen kívül növeli az a lehetőség, hogy csökkenteni lehet a levegő nedvességtartalmát, és meg lehet a levegőt tisztítani. Ez különösen előnyös télen, amikor a kinti zimankó miatt nem szívesen nyitunk ablakot. Ha teljes egészében élvezni szeretnénk az így előállított levegő előnyeit, érdemes gondosan kiválasztani a lakáshoz, irodához, kis üzlethelyiséghez vagy más, nem túl nagy kereskedelmi egységhez legjobban illő légkondicionálót. Mindenek előtt kétféle megoldás közül választhatunk, a hordozható klímák, valamint a split típusú klímák közül. Az első olcsóbb, egyszerűbben lehet beszerelni, azonban a hordozható klíma üzemeltetésének megvannak a maga korlátai. Ilyen esetben érdemesebb inkább a split típusú légkondicionáló mellett dönteni, ami biztosítja a levegő nagy fokú komfortját.

Split légkondicionáló

A split típusú légkondicionáló csendes, nagy a teljesítménye és kicsi az áramfelvétele. A kapható modellek nagy száma miatt minden belső térhez probléma nélkül meg lehet választani az oda illő klímaberendezést. Mégis mit érdemes tudni erről a megoldásról? Hogyan kell kiválasztani ebből a típusból a megfelelő légkondicionálót?

Hogyan működik?

A split légkondicionálók két egységből állnak, egy, az épület homlokzatára szerelt kültéri egységből, és egy beltériből, amelyet a klimatizált helyiség oldalfalára szerelnek.

Az ilyen típusú megoldásnak az az előnye, hogy minden hangosan működő részegység a kültéri egységben található. A belső egységek kizárólag csendes berendezéseket tartalmaznak, ami jelentősen fokozza a helyiségben tartózkodás kényelmét

Az egységek fajtái

A split típusú légkondicionálót könnyen hozzá lehet igazítani a különböző helyiségek hangulatához. Az alábbiakban a KAISAI kínálatában található egységek láthatóak:

  • Oldalfali – mint maga az elnevezés is mutatja, ezeket a falra szerelik. A diszkrét, minimalista stílusú egységek modern belső terekben éppúgy alkalmazhatók, mint azokban, amelyek a belsőépítészeti tradíciókat tiszteletben tartva vannak berendezve. Előnyük a viszonylag egyszerű telepítés, amihez nem kell módosítani a belső teret.
  • Kazettás – ez az álmennyezettel rendelkező lakások és irodák tulajdonosai számára jó megoldás. A fő előnyük, hogy nem zavarják meg a helyiség berendezését, az egyetlen látható elemük egy díszített kialakítású rács az álmennyezet kazettái között.

Slim részletek

Kompakt részletek

  • Parapet / mennyezeti – a szerkezetük lehetővé teszi, hogy be lehessen építeni őket a födémnél vagy a padlónál a fal mellett

Parapet / mennyezeti részletek

  • Légcsatornázható –  a belső egységek az álmennyezetbe vannak elrejtve, belőlük a felhasználó számára csak a légbefúvó és elszívó rácsok láthatók.

Légcsatornázható részletek

Teljesítmény és funkcionalitás szempontjából a fenti megoldások egymáshoz hasonlóak. Családi házakhoz és lakásokhoz leggyakrabban az oldalfali légkondicionálókat választják. Viszont ha irodához, boltba, szolgáltató egységbe vagy raktárba keresünk nagyteljesítményű rendszert, a legjobb választás a kazettás, parapet / mennyezeti vagy a légcsatornázható légkondicionáló.