Tudástár

Tudástár

Szereltess klímát állami támogatással!

Egy tavaly novemberi kormányrendelet értelmében a legalább egy gyermeket nevelő családok az elköltött összeg felét, maximum 3 millió forintot visszaigényelhetnek az államtól a lakásfelújítási költségeikből. Az alábbiakban összeszedtük a rendelet néhány lényeges rendelkezését.

Ki igényelheti a támogatást?

Minden olyan házastársi vagy élettársi kapcsolatban élő pár vagy gyermekét egyedül nevelő szülő, akiknek állandó lakhelye legalább 12 egymást követő hónap óta megegyezik.

A rendelet szempontjából gyermeknek számít, többek között, a 25 évnél fiatalabb, vagy 25 évnél idősebb, megváltozott munkaképességű gyermek és a 12 hétnél idősebb magzat is.

Mire vehető igénybe? 

A támogatás a felújítási munkák széles körére igényelhető, így többek között az alábbiakra is:

  • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
  • klímaberendezés beépítése, cseréje.

Azaz a támogatás igényelhető az alábbi munkákra:

  • új KAISAI klíma telepítése
  • régebbi klíma cseréje új, modern készülékre
  • korábbi, kevésbé hatékony fűtési rendszer cseréje KAISAI klímás fűtési rendszerre (erről a témáról itt olvashat bővebben)

Mivel támogatjuk a lakásfelújítókat?

 Az otthonfelújítási támogatás egyszerű és hatékony felhasználása érdekében AKCIÓS klímatelepítési csomagokat állítottunk össze. Ezek előnye, hogy szerződött partnereink szerte az országban fix, akciós áron telepítik a KAISAI klímakészülékeket, amennyiben a szerelés megfelel a standard feltételeknek. Speciális szerelési igény esetén is az akciós csomagárhoz adódik hozzá az esetleges plusz költség.

AKCIÓS csomagajánlatainkról itt olvashat bővebben.

 Mik a KAISAI klímák előnyei?

  • a KAISAI magas minőségű, a legnagyobb márkák készülékeivel megegyező műszaki tartalmú, de azoknál jelentősen OLCSÓBB klímákat forgalmaz
  • a KAISAI klímák hűtési és fűtési hatékonysága kiemelten magas (A++ és A+)
  • 5 oldalfali készülék 14 különböző modellje közül választhat, melyek az opciós kiegészítőkkel még jobban az egyedi igényeihez igazíthatók
  • az akár 5 év garancia, a környezetbarát technológia, a modern megjelenés és a kényelmi funkciók széles köre szintén a KAISAI készülékek mellett szól

Milyen tovább fontos feltételeket kell teljesíteni?

Mivel a támogatás egyik célja az építőipari ágazat fehérítése, az elvégzett munkákról az igénylőnek számlát kell benyújtani. Ez viszont nem feltétlenül jelent Önnek plusz költséget vagy nehézséget, mivel a klímagázzal töltött termékek értékesítését eleve regisztrálni kell, így a klímaszerelési piacon nem jellemző a számlaadás elmaradása.

A támogatáshoz benyújtott számlákon 50-50 százalékban szerepelhet az anyag- és a munkaköltség, a munkaköltségről kiállított számlát nem állíthatja ki családtag vagy az igénylő saját cége.

A költségeket az állam utólag téríti meg, a vonatkozó számlákat pedig a felújítási munkák befejezése utáni 60 napon belül kell benyújtani a Magyar Államkincstárnak. Amennyiben a munkák megkezdéséhez nem áll rendelkezésre a szükséges önerő, az akár banki kölcsönből is biztosítható.

Amennyiben szeretne többet megtudni a támogatás feltételeiről, kérjük, olvassa el a vonatkozó Kormányrendelet részletes szövegét.